Wanneer moet je echt naar de huisarts toe

fysioDe meeste mensen gaan niet voor elk wissewasje naar de dokter. Bij lichte gezondheidsproblemen proberen zij eerst de ziekte zogezegd zelf uit te zieken. Dit is ook helemaal niet erg als je last hebt van een verkoudheid of een griepje. De ziektes gaan meestal na een aantal dagen vanzelf weer voorbij. Niet alles natuurlijk, er is ook zoiets als kinderacupunctuur wat een alternatieve geneeswijze is. Wel is het belangrijk dit altijd te bespreken met een arts.

Soms kan je dit proces nog enigszins versnellen door zelf wat medicijnen bij de apotheek te halen die zonder doktersrecept verkrijgbaar zijn. Er zijn echter situaties wanneer je echt naar de huisarts toe moet gaan. Natuurlijk kun je voor klachten in gewrichten en spieren ook een fysiotherapeut Afrikaanderwijk bezoeken.

Bijvoorbeeld wanneer de kans bestaat dat je symptomen door een serieuzere aandoening worden veroorzaakt of als je gezondheid verder kan verslechteren als je geen medische behandeling krijgt. We geven enkele voorbeelden van situaties waarin je zeker contact met de huisartsenpost op moet nemen.

Als gezondheidsklachten voor langere tijd aanhouden

De eerste dagen van een verkoudheid of griepje hoef je echt niet meteen naar de huisarts toe te gaan. Als echter de gezondheidsklachten voor langere tijd aanhouden dan is het wel aan te raden om een afspraak te maken.

De huisarts moet dan namelijk vaststellen waarom het uitstel van genezing zo lang op zich laat wachten. Het kan zo simpel zijn als een hardnekkig virus waar je lichaam enkele dagen extra voor nodig heeft om hier vanaf te komen. De reden kan echter ook ernstiger zijn. Bijvoorbeeld dat een andere gezondheidskwaal de reden is dat de symptomen veroorzaken. Voor oudere mensen is de periode om naar de huisarts toe te gaan korter dan bij jonge mensen.

Indien symptomen op een serieuze aandoening kunnen duiden

dokterEen loopneus of een hogere lichaamstemperatuur kunnen heel onschuldige symptomen zijn. Bij de hogere lichaamstemperatuur is dit ook afhankelijk van wat de temperatuur precies is. Een koorts van meer dan 40 graden Celsius kan op een serieuze aandoening duiden.

Dit geldt ook voor andere symptomen. Een lichte buikpijn kan simpelweg betekenen dat je iets verkeerd hebt gegeten. Extreme krampen in je buik kan echter door een meer serieuze aandoening veroorzaakt worden. Indien je verwacht dat de symptomen op een serieuze aandoening duiden dan moet je echt naar de huisarts toe om de specialist een diagnose te laten stellen.