Barnsteen fossielen en sieraden die ervan gemaakt worden

Er zijn verschillende soorten stenen waar sieraden van gemaakt worden. Barnsteen of Amber steen is een fossiel, het is ontstaan uit de hard die van dennenbomen afkomstig is. Het heeft miljoenen jaren geduurd voordat het een steenachtig materiaal is geworden. Het wordt overigens ook nog wel eens amber genoemd. Dit klopt echter niet helemaal, maar dat is een onderwerp op zich. Barnsteen kralen worden veel gebruikt in sieraden, bijvoorbeeld in een armband of een ketting.

Bewerking van de stenen maakt ze mooier

barnsteenDe stenen zijn niet altijd erg mooi van zichzelf, ze worden dan ook gepolijst om er mooi uit te komen te zien. Wist je trouwens dat er met enige regelmaat ook insecten in de stenen worden aangetroffen? Erg leuk om eens zo’n barnsteen te zien in het echt. De insecten komen erin, doordat deze aanwezig waren op de hars toen het nog vloeibaar was. Ook tref je in veel barnstenen luchtbellen aan. Het materiaal ziet er erg natuurlijk uit en is in bepaalde kringen zeer gewild. Ook de vraag vanuit opkomende economieën maakt het populair.

Verkopen van het materiaal aan handelaren

Wist je trouwens dat je gevonden barnsteen (bijvoorbeeld uit de Noordzee) ook kunt verkopen aan handelaren? De onbewerkte stenen zijn erg gewild. Ze zijn namelijk te bewerken tot bijvoorbeeld kralen die in sieraad stukken gebruikt kunnen worden. Hoe groter het stuk, hoe meer het waard is. Veel mensen die op zee werken in de visserij hebben vaak een redelijk grote voorraad van de barnstenen in hun woning liggen. Dit kan best een flinke smak geld waard zijn. Je moet de stenen dan natuurlijk wel willen verkopen. Inkopers kunnen een afspraak maken om langs te komen, maar ook kan er tegenwoordig aan de hand van e-mail en foto’s veel op afstand geregeld worden. Dit scheelt vaak een hoop kostbare tijd.